Syftet med denna sida är att samla information och rapporter om olika köldmedier, standarder och förordningar som påverkar dem.
Utvecklingen för att ta fram köldmedier med lägre växthuspåverkan, lägre GWP (Global Warming Potential) har resulterat i en uppsjö av nya syntetiska köldmedier men har även ökat intresset för de naturliga köldmedierna. De typer av syntetiska köldmedier som är mest förekommande i kyl- och värmepumpande aggregat är de traditionella HFC:erna som generellt har en hög växthuspåverkan. Dessa är idag reglerade i f-gasförordningen, EU 573 2024 och är under utfasning, mer info om gällande lagstiftning finns på alltomfgas. En ny typ av syntetiska köldmedier som tagits fram de senaste åren kallas HFO. Dessa har lägre växthuspåverkan men uppvisar andra negativa miljöegenskaper. Information och rapporter kopplade till utvecklingen av olika köldmedier, standarder och förordningar återfinns nedan.
HFO
HFO är förkortning av Hydrofluoroolefiner. Skillnaden mot de köldmedier som ovan benämns som f-gaser, och är reglerade i f-gasförordningen, är att de är omättade. Vilket innebär att de har minst en dubbelbindning mellan kolatomerna. Tack vare denna är HFO-köldmedier mer reaktiva (molekylerna bryts lättare upp i mindre delar) än de traditionella HFC-köldmedierna och därmed är deras växthuspåverkan i paritet med koldioxid (sett ur en 100 års period), det vill säga de har en betydligt lägre växthuspåverkan än de traditionella HFC-köldmedierna. De flesta HFOer är oftast ”milt” brännbara och faller inom brännbarhetskategorin A2L. Vid brand kan HFOer sönderfalla och bland annat bilda vätefluorid (fluorväte, HF) och karbonyldiflorid som är mycket farliga gaser. När HFOer bryts ner i naturen ger de bland annat upphov till trifluorättiksyra, TFA i olika stor utsträckning. TFA är en stark syra som är mycket resistent mot nedbrytning, det vill säga molekylerna finns kvar i naturen under lång tid. TFA ackumuleras i marken, i växter och ekosystem över tid och på sikt kan de påverka växter och djur negativt. Djurförsök har visat att TFA i dricksvatten kan ge leverskador (förhöjda ALT värden). Olika rapporter visar ofta olika gränsvärden för när koncentrationen av TFA märkbart påverkar växter/plantor/alger (NOEC). Beroende på vilket NOEC värde som används vid utvärdering, varierar slutsatserna om mängden TFA från köldmedier kan vara skadliga eller ej. Värden mellan 0,5 upp till 10 000 µg/L förekommer. Förutom riskerna vid utsläpp av HFOer när de används som köldmedium finns även rapporter om biprodukter som troligtvis har uppkommit vid produktion av HFOer med betydande växthuspåverkan och negativ påverkan på ozonskiktet. Så även om växthuspåverkan är betydligt lägre med HFOer så finns det andra miljörisker, kända och okända, med att använda en ny typ av syntetiska köldmedium.
Inom EU pågår ett arbete där det utreds om PFAS ämnen dit både HFC och HFO köldmedier hör ska inkluderas i REACH förordningen vilket kan innebära att de begränsas eller förbjuds framöver, mer finns att läsa här.
Lärdomarna från tidigare syntetiska köldmedier, med negativ påverkan på ozonskiktet då CFC och HCFC (i dagligt tal freoner) användes som köldmedium visade sig först efter många års användning, till dagens HFC-köldmediers med deras starka bidrag till växthuseffekten med global uppvärmning som resultat, manar till försiktighet.
Revision av f-gasförordningen
Den 11 maj 2024 antogs den reviderade f-gasförordningen som finns att hämta här, EU 573 2024. Mer info finns på alltomfgas.se.
Kommande regleringar
REACH
Förslag att utöka REACH förordningen för att begränsa PFAS substanser inom EU. Enligt föreslagen definition så omfattas majoriteten av de fluorerade köldmedierna, det vill säga både HFC och HFOer köldmedier, som används idag.
Översikt av utveckling av restriktionsförslaget finns här, ECHA PFAS.
Presentation av föreslagen PFAS restriktion i REACH Jenny Ivarsson Kemi
Rapporter
Nedan finns ett antal rapporter och presentationer som belyser dessa risker.
Briefing on HFO production and degradation, ECOS
2021_persistent_degradation_products of halogenated refrigerants, Umweltbundesamt (engelsk)
Alkyl Acids: Evidence of the Impact From Global
Environmental Regulations, AGULadda ner
GMBHLadda ner
Nyt stof fundet i grundvandet, mst.dk
Plummeting sperm counts, shrinking penises: toxic chemicals threaten humanity, Erin Brokovich
Photodissociation of CF3CHO provides a new source of CHF3
(HFC-23) in the atmosphere: implications for new refrigerants. (ännu ej granskad)
COMMISSION STAFF WORKING DOCUMENT, Poly- and perfluoroalkyl substances (PFAS)
EEAs Emerging chemical risks in Europe — ‘PFAS’
Ableitung eines gesundheitlichen Leitwertes für Trifluoressigsäure (TFA), Umweltbundesamt
Potentiella faror med trifluorättiksyra, KTH
Brännbara köldmedier
Många av de nya syntetiska och naturliga köldmedierna är brännbara vilket betyder att en riskbedömning behöver utföras innan man hanterar dem. Nedan återfinns en kvalitativ riskbedömning för brännbara köldmedier för några olika typer av kyl- och värmepumpar.
Naturliga köldmedier
Vilka applikationer finns idag med naturliga köldmedier?
Vägledning för offentliga upphandlingar från Nordiska minister rådet
Nordic criteria for Green Public Procurement (GPP) for alternatives to high GWP HFCs in RAC products